Składniki
boczek wieprzowy świeży 1,45 kg
czosnek świeży 40 gram
Sól
Majeranek
Pieprz ziołowy
Liść laurowy
Ziele angielskie
Przygotowanie
Boczek płuczemy, osączamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
Kroimy w pasy o szerokości 10 cm.
Kroimy w kostki 5 cm / 4 cm. Dopasowujemy wielkość pod wymiar słoików w których będziemy wkładać boczek, ja użyję słoików 0,5 l.
Kroimy czosnek w plasterki.
Pokrojony boczek w kostkę solimy, pieprzymy i posypujemy 2 garściami majeranku. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do boczku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Miskę z przyprawionym boczkiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby kawałki boczku przeszły ziołami i czosnkiem.
W między czasie przygotowujemy słoiki 0,5 litra, wyparzamy w gorącej wodzie, do każdego wkładamy 2 listki laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Wybieramy plasterki czosnku z boczku i po równo wkładamy je do słoików. Wkładamy również kawałki boczku do 3/4 wysokości słoika.
Tak napełnione słoiki boczkiem zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy.
Pasteryzacja:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.
Słój 1,5 l 120 + 80 + 60 minut w temp. wrzenia wody
Słój 1 l. 90 + 60 + 45 minut w temp. wrzenia wody
Słój 0,7 l 80 + 50 + 35 minut w temp. wrzenia wody
Słój 0,5 l 60 + 40 + 30 minut w temp. wrzenia wody
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Słoiki z boczkiem po procesie pasteryzacji i po tygodniowym przechowywaniu w lodówce
Żeby konsumować boczek trzeba odczekać minimum 7 dni od zakończenia pasteryzacji. Smaki muszą się przegryźć.
Smacznego !