Szarlotka

Szarlotka

Składniki:
1 kg jabłek
200 g masła
350 g mąki
szklanka cukru ( ja dałam pół szklanki )
3 żółtka
2 łyżki cynamonu
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto. Gotowe zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na
2 godziny. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Uduszone jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut. Szarlotkę podajemy ciepłą z lodami waniliowymi.