Składniki
250 g - cukru pudru
210 g - masła
330 g - mąki
3 - żółtka
Do dekoracji
wiśnie w alkoholu
Kajmak
150 g - mleka w proszku
370 g - cukru
1 laska - wanilii
2 łyżki - masła
1 szklanka - wody
Opis przygotowania
Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite widelcem i wyrobić. Ciastem starannie wyłożyć natłuszczone foremki do babeczek. Ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut.
Cukier wymieszać z mlekiem w proszku, dodać miąższ zeskrobany z wanilii i wodę. Zagotować i mieszać na małym ogniu (żeby się nie przypaliło), aż powstanie gęsta masa - ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż się roztopi i powstanie jednolity krem.
Babeczki wyjąć, do każdej nałożyć kajmak, wierzch ozdobić wisienką.