ryż w mleku kokosowym z warzywami i owocami morza

ryż w mleku kokosowym z warzywami i owocami morza

My używamy ryż basmatti. Mleko kokosowe w puszce ,pasta kokosowa i olej kokosowy zamiast zwykłego. Pokrojone warzywa ( jakie kto lubi) , my dalismy: czerwona paprykę, pietruszkę, marchewkę, por, cebule.Jeśli ktoś nie lubi owoców morza można zrobić z wołowina lub piersią kurczaka lub innym mięsem. Ryż gotujemy przez 5 min i myjemy. Przelewamy na sitko i do garnka z czysta woda i znowu do sitka. Powtarzamy to parę razy aż woda zaczyna być całkiem przezroczysta. Odstawiamy ryż na sitku. Warzywa z owocami morza podsmażam w garnku na oleju kokosowym. Dodajemy przyprawy: curry, sól, pieprz, chilli i według uznania. Dodajemy mleko kokosowe i po jakichś 3 min umyty ryż. Mieszamy wszystko tylko raz i zostawiamy na bardzo małym ogniu. Nie wolno mieszać w trakcie. Olej kokosowy, który jest na dnie może zacząć się troszkę przypalac ale to nic, robi się wtedy słodszy w smaku.Na koniec dodac troche swiezej bazylii .Smacznego