Kopytka z bułką tartą

Kopytka z bułką tartą

Kopytka to pyszne kluski z ziemniaków... Oczywiście jest mąka pszenna, ziemniaczana i jajka... Potrawa jest łatwa w wykonaniu... Można podawać je na kilka sposobów... Jednym z nich są kopytka z cukrem, masłem i cynamonem... Kopytka są świetnym dodatkiem do gulaszu, sosu pieczarkowego, pomidorowego... Moje kopytka są z bułką tartą...

Składniki:)

1 kg ziemniaków,
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
3 łyżki masła,
1 łyżka bułki tartej
sól,

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy... Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę... Zagniatam z mąkami i jajkiem... Gdyby ciasto okazało się za rzadkie to należy dodać mąki pszennej... W większym garnku gotuję wodę... Dodaję sól wg uznania... Ciasto dzielę na cztery części i robię kulki... Z każdej kulki robię wałek, który kroję ukośnie w około 4 -5 cm kawałki... Na gotującą wodę, wrzucam partiami kopytka... Drewnianą kopyścią delikatnie przemieszam kluski by odeszły od dna... Od momentu wypłynięcia kopytek, gotuję je około 2 minuty... Wcześniej w rondelku rozpuściłam masło i dodałam bułkę tartą by się przyrumieniła... Ugotowane i odcedzone kopytka obtoczyłam w bułce tartej... Podałam je z gotowaną kapustą kiszoną... To było pyszne danie...