Łososiowe wrapy

Łososiowe wrapy

Składniki
Do przygotowania takich jedno-kęsowych roladek użyć można wszystkiego co tylko się lubi. Ważne, żeby był jakiś wiodący akcent (np. łosoś), żeby było coś świeżego i chrupiącego (np. rukola), i żeby całość ładnie się skleiła i dobrze trzymała (np. twarożek).

pszenne tortille
rukola
wędzony łosoś
twarożek do smarowania
cebula
odrobina ketchupu lub innego ulubionego sosu
sok wyciśnięty z cytryny lub limonki
Przygotowanie roladek
Całą powierzchnię placka (tortilli) smaruję twarożkiem.
Następnie wzdłuż placka układam kawałki łososia
Łososia posypuję drobno posiekaną cebulą i skrapiam sokiem z limonki
W innej części placka (tam gdzie nie ma łososia), nakładam odrobinę ketchupu lub innego sosu – ma to urozmaicić i nieco wzmocnić smak. Nie jest to jednak dodatek konieczny i np. moja małżonka twierdzi zawsze, że psuje to delikatny smak łososia ;)
Na mniej więcej połowie powierzchni tortilli układam liście rukoli.
Chwytam placek od strony gdzie ułożony został łosoś i dość mocno dociskając zawijam szczelnie tortillę.
Na koniec kroję zawiniętego wrapa w roladki o grubości ok. 2 cm i układam je na talerzu.
Jest to rewelacyjna przekąska do pochwycenia w palce i zjedzenia w formie jednego kęsa.