Falafel idealny

Falafel idealny

Składniki na około 30 kotlecików:
300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej kolendry, można pominąć i dodać więcej pietruszki
1 łyżeczka mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron

Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw, jeśli nie macie mielonych przypraw, możecie też zmielić je razem z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 – 3 cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać.
Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami lub hummusem.

ki32liy

ki32liy 2017-04-02

Bardzo fajny przepis, od razu widać, że to musi być smaczne. Dodaję zdjęcie do ulubionych, bo lubię kiedy od razu jest przepis, a zawsze chciałem skosztować Falafel.

beti60

beti60 2017-04-03

Ja też dodałam zdjęcie do ulubionych ,żeby został przepis .Pozdrawiam i życze słonecznego poniedziałku.

dodaj komentarz

kolejne >