Łopatka w sosie

Łopatka w sosie

Składniki

600-700 g łopatki wieprzowej
2 łyzki mąki
sól
pieprz czarny
papryka mielona słodka
liśc laurowy
ziele angielskie
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżki śmietany ( zmieszane z mąką)

Przygotowanie

Mięso umyć i pokroić w drobne kawałki.
Posolić, posypać papryką i pieprzem. Odstawic na 30 min.
Przygotowane mięso, każdy kawałek, obtoczyć w mące
i obsmażać na oliwie na patelni.
Podpieczone wrzucić do garnka. Dodać zoele, liść laurowy,
czosnek oraz cebulkę. Dodać kostkę rosołową i podlać lekko wodą.
Gotować 1 godz. mieszając co jakiś czas i podlewać wodą, gdy wyparuje.
Mięso wyjąć z sosu, który przecieramy przez sito do następnego garnka.
Dodajemy śmietanę i podbijamy go. Wrzucamy mięso.
Sos wychodzi rewelacyjny. Do ziemniaczków, ryżu, makaronu. Super