Cuba Libre
Składniki:
biały rum (50 ml)
coca-cola (120 ml)
sok z limonki (około 10 ml)
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do szklanki wypełnionej lodem wlewamy rum, coca-colę oraz sok z cytryny. Mieszamy składniki. Dla ozdoby można dodać ćwiartkę limonki.
Gin Rickey
Składniki:
gin (60 ml)
sok z limonki, świeżo wyciskany (15 ml)
woda gazowana (do uzupełnienia)
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Szklankę typu highball wypełniamy kostkami lodu. Wlewamy do niej gin, sok ze świeżo wyciśniętej limonki i uzupełniamy szklankę wodą. Na koniec ozdabiamy ją kawałkiem limonki.
Cowboy Roy
Składniki:
wódka (60 ml)
rum (60 ml)
sok pomarańczowy (180 ml)
Sposób przygotowania:
Do szklanki typu collins wlej wódkę, rum i sok pomarańczowy. Zamieszaj i podaj.
Screw-Up
Składniki:
wódka (1 część)
sok pomarańczowy (1 część)
sprite (4 części)
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Szklankę typu Collins należy wypełnić kostkami lodu. Wlać do niej wszystkie składniki. Zamieszać i podać.
Orange Blossom
Składniki:
gin (60 ml)
sok pomarańczowy (30 ml)
cukier puder (1 łyżeczka)
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Wypełnij shaker do połowy kostkami lodu. Wlej do niego gin, sok pomarańczowy i dodaj łyżeczkę cukru pudru. Dobrze wstrząśnij i przelej jego zawartość do kieliszka koktajlowego, którego krawędź można ozdobić kawałkiem pomarańczy.