Borówkowe Mojito

Borówkowe Mojito

Borówkowe Mojito:
250 g borówek amerykańskich + do dekoracji
125 ml białego rumu (1/2 szklanki)
sok z jednej limonki
ok. 16 listków świeżej mięty + do dekoracji
2 łyżeczki cukru trzcinowego
175 ml wody gazowanej (3/4 szklanki)
kostki lodu

orówki blendujemy na gładką masę, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek. Do shakera wrzucamy liście mięty oraz cukier. Ugniatamy za pomocą trzonka drewnianej łopatki lub łyżki, aby mięta puściła swój aromat (można też użyć mudlera). Dodajemy sok z całej limonki, rum oraz przetarte borówki. Zamykamy shaker i wstrząsamy. Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy kilka kostek lodu. Wlewamy wodę gazowaną (rozdzielając na dwie porcje). Następnie zawartość shakera. Dekorujemy miętą i borówkami.