Tajska sałatka z krewetkami i makaronem ryżowym

Tajska sałatka z krewetkami i makaronem ryżowym

Składniki:
(ilość porcji: 2)
1 mała sałata rzymska
100 g cienkiego makaronu ryżowego (nitki)
10 krewetek Black Tiger (użyłam mrożonych)
10 sztuk pomidorków cherry
połowa długiego ogórka wężowego (40g)
1 czerwona papryczka chilli
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki orzeszków ziemnych

Sos:
1/3 szklanki octu ryżowego
pół łyżeczki świeżo statego imbiru
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sosu sojowego
sok z połowy limonki

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przecinamy na mniejsze kawałki.
Krewetki odmrażamy, płukamy następnie osuszamy. Ogórka myjemy kroimy cienko
w półplasteki, pomidorki myjemy prekrawamy na połówki.
Do rondelka wkładamy imbir, dolewamy sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Dodajemy krewetki, połowe posiekanej papryczki chili i gotujemy przez minutę z każedej strony.
Na talerze wykładamy porwaną dłońmi sałatę rzymską, na sałatę wykładamy makaron, pomidorki, ogórka oraz krewetki. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz orzeszkami ziemnymi.