Przystawka z sałatką ze śledzia i awokado

Przystawka z sałatką ze śledzia i awokado

Znakomita sałatka na przyjęcia, przekąskę czy przystawkę. Wyborny kontrast smaków, podany na listkach sałaty rzymskiej.

Składniki:
(porcja dla 2 - 3 osób)
klika listków sałaty rzymskiej
połowa awokado
2 filety śledziowe matiasy
połowa jabłka
połowa małej czerwonej cebuli
3 łyżki śmietany
pół ząbka czosnku
świeży koperek
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
czarny kawior do dekoracji

Śledzie moczymy w zimnej wodzie co najmniej godzinę.
Wszystkie składniki : wymoczone śledzie, awokado, cebulę i jabłko kroimy w małą kostkę.
W miseczce mieszamy śmietanę, sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Liście sałaty rozkładamy, na nich układamy sałatkę ze śledzia, polewamy sosem śmietanowym. Przystawkę dekorujemy koperkiem, kawiorem, przyprawiamy solą i pieprzem.
SMACZNEGO.