Chrupiąca sałatka z piersią kaczki i grillowanym ananasem

Chrupiąca sałatka z piersią kaczki i grillowanym ananasem

Składniki:
2 pojedyncze piersi kaczki
sól
pieprz
odrobina oleju

Sałatka:
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
garść pistacji
¼ świeżego ananasa

Sos:
3 łyżki sosu sojowego
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
łyżka miodu
sok z połowy limonki
szczypta soli
świeża kolendra lub pietruszka

Piersi kaczki myjemy, osuszamy następnie nacinamy skórkę tak aby nie przeciąć mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Smażymy 7 minut na patelni teflonowej z odrobiną oleju, zaczynając smażenie od strony skórki. Mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 6 minut. Zdejmujemy z patelni i czekamy kilka minut aż odpocznie.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, ananasa kroimy w dużą kostkę i grillujemy na patelni teflonowej po kilka minut z każdej strony. Pistację rumienimy na suchej patelni.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy, piersi kaczki kroimy w cienkie plasterki i układamy na sałatce. Składniki sosu łaczymy, następnie polewamy nim sałatkę. Sałatkę przed podaniem posypujemy pistacjami i dekorujemy pietruszką lub kolendrą.
SMACZNEGO