Pieczone bakłażany z komosą ryżową i kasztanami

Pieczone bakłażany z komosą ryżową i kasztanami

Składniki:
2 bakłażany
pół szklanki komosy ryżowej
kilka pieczonych kasztanów
kulka mozzarelli
1 średnia cebula
pieprz cytrynowy
sól
oliwa
​olej rzepakowy

Bakłażany przecinamy na pół, łyżeczką wydrążamy wnętrze, solimy. Odstawiamy na 30 min by puściły gorzki sok, następnie płuczemy. Komosę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 min. Wcześniej upieczone kasztany drobno kroimy. Cebulę kroimy w małą kosteczkę, szklimy na łyżce oleju rzepakowego. Ugotowaną komosę, mieszamy z kasztanami i cebulą. Bakłażany skrapiamy smarujemy oliwa, posypujemy pieprzem cytrynowym, we wnętrzu każdego umieszczamy farsz. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 min. Kilka minut przed końcem pieczenia na bakłażanach układamy plasterki mozzarelli.
​Smacznego