Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki
4 - jajka
2 szklanki - mąki
1 szklanka - mleka
1 szklanka - wody gazowanej
½ łyżeczki - soli
1 szczypta - cukru waniliowego
Nadzienie
1 główka - kapusty włoskiej
1 - cebula
1 garść - suszonych grzybów leśnych
1 łyżka - masła
sól
pieprz
Panierka
2 - jajka
bułka tarta

Opis przygotowania

Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na teflonowej patelni - z obu stron, na jasny kolor (do smażenia najlepsze jest sklarowane masło).

Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, gotować we wrzątku kilka minut - aż zmięknie, ale pozostanie „al dente". Odcedzić na sicie. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone w kostkę grzyby (namoczyć dzień wcześniej) i kapustę. Przesmażyć.

Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, podlać wodą z grzybów. Uwaga: nie dodawać wody z kapusty, bo jest gorzka.

Na usmażone ciasto nałożyć farsz, złożyć krokiety, obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmażyć w oleju ryżowym lub arachidowym.