Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
ew. skórka z cytryny

KROK 1:
Przygotowanie zaczynam od oddzielania białek od żółtek. Do żółtek dodaję cukier i kręcę na jasny kogel.
KROK 2:
Dolewam olej lub masło roztopione i znów miksuję, potem mąka ziemniaczana, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa itd). Miksuję.
KROK 3:
Pianę ubijam z białek i delikatnie dodaję ją do gęstej masy żółtkowej.
KROK 4:
Formę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub migdałami (w wersji bezglutenowej). Przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 45 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy od formy, może się różnić do 15 minut, sprawdźcie, po prostu wbijając patyczek, z wierzchu powinno być złociste. Babkę polewam zwykłym lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody. Smacznego.