KOPIEC KRETA DUZA BLACHA

KOPIEC KRETA DUZA BLACHA

Składniki
ciasto
jajko5 szt
mąka2.5 szklanki
cukier1.5 szklanki
olej1 szklanka
gorąca woda1 szklanka
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
krem
banan6 szt
galaretka cytrynowa1 opak
mleczna czekolada1 opak
cukier puder2 łyżki
cytryna1 szt
śmietana 30%500 ml

Krok 1
Cukier utrzeć z żółtkami, wlać gorącą wodę i olej.
Krok 2
Wszystko dobrze ubić mikserem.
Krok 3
Wsypać mąkę, proszek i kakao.
Krok 4
Dodać ubite białka.
Krok 5
Piec 45 minut w 180 °C.
Krok 6
Gdy ciasto się upiecze, ściąć wierzch i pokruszyć.
Krok 7
Banany pokroić na połówki (wzdłuż), skropić cytryną.
Krok 8
Ułożyć w rzędach wzdłuż blachy na cieście.
Krok 9
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody, przestudzić.
Krok 10
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Krok 11
Ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, dodać galaretkę i startą czekoladę.
Krok 12
Wymieszać.
Krok 13
Wyłożyć na banany.
Krok 14
Krem posypać pokruszonym wierzchem ciasta.
Krok 15
Wstawić do lodówki.