Sernik amerykański

Sernik amerykański

Składniki
10 - jajek
1 kg - serka Philadelphia
1 szklanka - cukru
1 - cukier waniliowy
3 paczki - herbatników
masło do wysmarowania formy
szczypta soli
Do dekoracji
cukier puder

Opis przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z serkiem. Ten kremowy ser powinien być wcześniej wyjęty z lodówki (co najmniej dwie godziny przed przygotowaniem deseru), by łatwo utarł się z żółtkami. Następnie, w bardzo dużej misce, ubić białka ze szczyptą soli (na sztywno). Pianę - za pomocą dużej drewnianej łyżki - delikatnie połączyć z masą serową.

Formę do pieczenia wysmarować masłem (duża blacha, najlepiej o wymiarach 26 x 38 cm) i wyłożyć herbatnikami. Ostrożnie nałożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę w kąpieli wodnej - na blachę piekarnikową wystarczy nalać wodę.
Po upieczeniu dekorować cukrem pudrem.

piatal

piatal 2017-03-27

kawka i jestem szczęśliwy,,,

lanta21

lanta21 2019-02-08

pyszny

dodaj komentarz

kolejne >