RYŻ Z WARZYWAMI

RYŻ Z WARZYWAMI

Czas przygotowania: 20 min
Składniki 2 porcje


200g ryżu
1 cebula
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
por (kawałek, ok 2cm)
2 ząbki czosnku
pół kostki rosołowej (warzywnej)
pieprz / ostra papryka

Przygotowanie

Ryż ugotować w osolonej wodzie (na zdjęciu ryż paraboiled & dziki). Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek aż do zarumienienia. Dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz cienko pokrojony por i smażyć około minuty. Zalać wszystko kostką warzywną rozpuszczoną w gorącej wodzie (pół szklanki), przyprawić i dusić 10 minut pod przykryciem. Na sam koniec wrzucić na patelnię z warzywami ugotowany ryż, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze minutę.

Papryka nadaje potrawie dość słodkiego smaku. Jeśli ktoś woli bardziej ostre dania reguluje pikantność ilością pieprzu, ew. ostrej papryki. Można również nadać ryżowi bardziej orientalny smak dodając curry.

Wartości odżywcze (właściwie tylko 2 woreczki ryżu i odrobina oliwy z oliwek)

Białko: 13g
Węglowodany: 153g
Tłuszcz: 16g
Kalorie: 820 kcal