Rurki z kremem

Rurki z kremem

Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):

pół kilo mąki pszennej
25 dag masła
25 dag kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli

Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.

Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.

Ponadto na krem:

600 ml śmietany kremówki

Kremówkę ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru lub wykorzystać jako nadzienie krem karpatkowy.

Smacznego :)