Pyszny 3 bit bez pieczenia

Pyszny 3 bit bez pieczenia

Składniki:
- ok. 400 g herbatników maślanych
- puszka masy krówkowej
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- kostka masła
- 0,5 l mleka
- łyżka cukru
- 2 śnieżki w proszku
- 0,5 l śmietanki kremówki 30%
- łyżka żelatyny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce

Potrzebne akcesoria:
blacha 22x33 cm, mikser

Ilość porcji: 20
Koszt potrawy: ok. 20 zł
Cena za porcję: 1 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: min. 2 godz.


Masa budyniowa:
Odlewamy 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim budynie śmietankowe. Resztę mleka zagotowujemy razem z łyżką cukru i dolewamy do niego mieszankę mleka i budyniu, gotujemy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem. Do masła dokładamy stopniowo porcje zimnego budyniu i cały czas miksujemy do całkowitego wymieszania masła z budyniem.

Masa śmietanowa:
Łyżkę żelatyny rozprowadzamy w 3 łyżkach ciepłej wody, zostawiamy do ostygnięcia.
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitej kremówki dokładamy śnieżki i ponownie ubijamy. Na koniec dolewamy chłodną wodę z żelatyną i mieszamy.

W blaszce układamy kolejno:
- herbatniki
- masę krówkową z puszki
- herbatniki
- masę budyniową
- herbatniki
- masę śmietanową
- startą czekoladę

Ciasto wkładamy do lodówki minimum na 2 godziny do schłodzenia.