Tosty francuskie

Tosty francuskie

Składniki:

kromki białego chleba tostowego (tyle, ile chcemy)
3 jajka
3 łyżki mleka
szczypta soli
masło do smażenia
miód, cynamon, cukier puder, konfitura, słodka śmietanka



Przygotowanie:
Ułóż kromki z chelba tostowego jedna na drugiej, w wieżę. Odkrój brzegi (skórkę). Z każdej kromki możesz powycinać dużymi foremkami do ciasteczek różne kształty albo zostawić kwadraty. W misce rozbełtaj jajka, mleko i sól. Rozgrzej masło na patelni. Każdą kromkę maczaj w mieszance mleczno - jajecznej, po czym wkładaj na rozgrzaną patelnię i smaż każdą stronę do zrumienienia, ok. 2-3 minuty i obracaj na drugą stronę. Po usmażeniu tosty można polać miodem, syropem klonowym albo śmietanką, posypać cukrem pudrem, cynamonem, cukrem waniliowym, jeść z konfiturami - to na słodko. Na pikantnie rewelacyjne z pieczarkami, szpinakiem, serem i różnymi warzywami.
Smacznego :)