Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Składniki:



ok. 1 kg ziemniaków
250 g boczku surowego wędzonego ( może być więcej )
1 średnia cebula
1 duży brokuł, najlepiej świeży
2 pory ( tylko białe części, ja dałam jednego ze względu na to, że był ogromny )
5 ząbków czosnku
250 ml śmietany kremówki 30 %
3 jajka
ok. 200 g sera żółtego
2 łyżeczki masła
sól, pieprz, słodka papryka, chilli w płatkach
2 łyżki posiekanej pietruszki

Ziemniaki obieramy i zalewamy zimną wodą, dodajemy sól. Gotujemy aż będą lekko twarde. Odcedzamy i studzimy. Kroimy w talarki.
W tym czasie kroimy boczek w drobną kosteczkę i smażymy na rumiano. Zagotowujemy wodę w dość dużym garnku, solimy i dodajemy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy, aż łodyżki lekko zmiękną ( uważajmy aby nie rozgotować ). Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby przerwać gotowanie.



Pora i cebulę, kroimy w pół talarki, a czosnek siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną patelnię z dodatkiem około 2 łyżek oliwy i 1 łyżeczki masła. Smażymy, aż por zmięknie i się zeszkli. Na koniec wyłączamy ogień, wsypujemy usmażony boczek i mieszamy. Odstawiamy.



Śmietankę przelewamy do miski, dodajemy jajka, dużą szczyptę: soli, pieprzu, papryki słodkiej i chilli oraz pietruszkę. Dokładnie mieszamy.



Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżeczką masła.



Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/3 ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy 1/2 ugotowanego brokuła oraz połowę porcji pora z cebulą i boczkiem. Posypujemy 1/2 startego sera. Na to wykładamy drugą część ziemniaków, resztę brokuła oraz pora z cebulą i boczkiem, oraz ponownie resztę ziemniaków. Następnie zalewamy wszystko mieszanką śmietanki, jajek i przypraw oraz posypujemy resztą sera.



Umieszczamy zapiekankę w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, na około 30 min, aż ser się zrumieni. Wtedy ziemniaki i brokuł, które były ugotowane al dente zdążą się dogotować. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby się tak nie rozpadała i podajemy.



Smacznego !