Kartoflak – zapiekanka ziemniaczana

Kartoflak – zapiekanka ziemniaczana

Składniki ( na sporą porcję dla około 5-6 osób ):



2 kg ziemniaków
1 pętko kiełbasy ( ja użyłam wieprzowo – drobiowej )
350 g boczku ( połowa pokrojona w cienkie plasterki, połowa w kawałku )
3 małe cebule
3 jajka
2 ząbki czosnku
około 3 łyżki natki pietruszki
1 czubata łyżka majeranku suszonego
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
do podania surówka colesław
kilka łyżek kwaśnej śmietany

Cebulę, kiełbasę i boczek ( ten w kawałku ) kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię i na suchą wrzucamy boczek i kiełbasę. Kiedy lekko się przesmażą dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli, a mięso zrumieni. Odstawiamy na bok.



Natkę pietruszki drobno siekamy.



Ziemniaki ścieramy na tarce lub w robocie ( na drobnych oczkach ). Dodajemy przesmażoną kiełbasę z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Następnie jajka, obie mąki, natkę pietruszki i majeranek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.



Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Pędzelkiem smarujemy powierzchnię zapiekanki odrobiną oleju, następnie układamy plasterki boczku.



Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez co najmniej godzinę. Wierzch i spód zapiekanki muszą być rumiane.



Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i surówką. Całość można posypać natką pietruszki.



Smacznego !