Kurczak z młodymi ziemniakami i pomidorami

Kurczak z młodymi ziemniakami i pomidorami

Potrzebne:
(na 4 porcje)

700 g młodych ziemniaków, oskrobanych*
4 udka z kurczaka
oliwa
400 g pomidorków cherry, sparzonych i obranych ze skórki**
garść lisków świeżego oregano, szałwii i estragonu, posiekanych
czerwony ocet winny
sól i pieprz

JAK TO ZROBIĆ?

Nagrzewam piekarnik do 200 st. C.

Mięso nacieram oliwą, solą i pieprzem, umieszczam na gorącej patelni (skórką do dołu). Smażę je po 10 minut z każdej strony, po czym przekładam do blaszanej formy. Między kawałkami kurczaka rozkładam ugotowane ziemniaki. Trzonkiem od noża delikatnie je rozgniatam (nie mogą być rozwalone, mają tylko popękać).

Między ziemniaczki wkładam obrane ze skórki pomidory.

W miseczce mieszam posiekane zioła, szczyptę soli, 4 łyżki oliwy i 1 łyżkę octu winnego. Mieszam to dokładnie, po czym rozkładam mieszankę po warzywach i kurczaku. Warzywa można jeszcze trochę posolić i popieprzyć.

Piekę całość przez ok. 40 minut.