Sałatka z cukinii na gorąco i gorgonzoli z miodowym dressingie...

Sałatka z cukinii na gorąco i gorgonzoli z miodowym dressingie...

SKŁADNIKI

3 cukinie średniej wielkości (o łącznej wadze około 1/2 kg)
20 dag gorgonzoli
misa różnych sałat porwanych na małe kawałki (lodowa, masłowa, liście dębu freeze, roszponka, rukola, etc.)
20 pomidorków koktajlowych
kilkanaście listków bazylii
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju
sól

sos:
5 łyżek oliwy
3 łyżki wody mineralnej
łyżeczka musztardy miodowej
łyżeczka musztardy z całych ziaren gorczycy
1 łyżka miodu
sok z polowy cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta soli



Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
Umyte i osuszone cukinie (nie obieraj ich) pokrój na plastry o grubości 1/2 cm.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W patelnie rozgrzej olej i smaż plastry cukinii z obu stron, aż zaczną się brązowić - nie powinny być jednak mocno podsmażone. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przełóż plasterkami czosnku, posól.
Cukinie wstaw do nagrzanego piekarnika (bez przykrycia) i zapiekaj przez 10-15 minut, aż będą całkowicie miękkie.
Sos przyrządź poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników (najłatwiej zrobisz to w zakręconym słoiczku lub specjalnym shakerze do sosów).
Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
Do sałaty w misie dodaj listki bazylię, wlej połowę sosu, wymieszaj.
Na talerze wyłóż porcje sałaty, na nie wyłóż gorące plastry cukinni, połówki pomidorków i na każdą porcję kilka kawałków gorgonzoli. Polej pozostałym sosem.
Sałatka smakuje najlepiej z białym, chrupiącym pieczywem i kieliszkiem białego, półwytrawnego, dobrze zmrożonego wina :)