Boeuf bourguignon z kaszą gryczaną (czyli inaczej wolowina po...

Boeuf bourguignon z kaszą gryczaną (czyli inaczej wolowina po...

Składniki:
na dwie głodne osoby

Pręga wołowa 400g - jak najlepszej jakości oczywiście – dyskonty i hipermarkety odpadają;
Boczek surowy wędzony – 100g;
Marchew – ok 3;
Kasza gryczana prażona;
Wytrawne wino czerwone – kieliszek;
Puszka pomidorów pokrojonych w kostkę;
Przecier pomidorowy – opcjonalnie – dodaliśmy bo sos był strasznie rzadki;
Bulion wołowy – pół szklanki;
Cebula - powinna być czerwona, ale wrzuciliśmy jedną zwykłą i dwie szalotki;
Czosnek;
Oliwa;
Świeży tymianek;
Natka pietruszki;
Liść laurowy
Sól;
Pieprz.

Przygotowanie:

Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój je w dużą kostkę.
Pokrój plastry boczku na mniejsze kawałki, lub w kostkę.
Obierz marchew i pokrój ją na grube plastry.

Cebulę posiekaj na duże kawałki.
Rozgnieć czosnek nożem i pokrój.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i wysmaż na skwarki, nie przypal!
Przełóż go do naczynia żaroodpornego.

Zeszklij cebulę i czosnek, przełóż do boczku.
Na patelnię wrzuć od 5 – 8 kawałków mięsa.
Nie wrzucaj całej wołowiny na raz – nie usmaży się dobrze.
Po ładnym zrumienieniu przekładaj do naczynia żaroodpornego i wrzucaj kolejne kawałki.
Dodawaj minimalną ilość oliwy.
Posól i popieprz wszystko.

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
Dodaj pomidory z puszki.
Zalej wszystko kieliszkiem wytrawnego wina i bulionem.
Delikatnie wymieszaj.
Dodaj tymianek, natkę i liść laurowy.

Wstaw przykryte naczynie żaroodporne do piekarnika na ok 3 godziny.
Jeśli mięso fajnie się rozpada – jest gotowe.
Sos może być zbyt rzadki – jak na środkowym zdjęciu.
By tego uniknąć dodaliśmy mały przecier pomidorowy.

Ugotuj kaszę gryczaną.

Pokrój ogórki konserwowe i otwórz słoik buraczków:)

Możesz też podać to danie z inną kaszą, ziemniakami, grzankami itd.
Bazą jest mięso:)