Galette z serem i truskawkami

Galette z serem i truskawkami

Galette to płaska krucha tarta o nieregularnych brzegach, która kryje w sobie dosyć cienką warstwę nadzienia słodkiego lub wytrawnego. Zazwyczaj zawija się nieregularnie lub ozdobnie brzegi kruchego ciasta na nadzienie, tak by tworzyły fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem

Składniki:

1 ½ szklanki mąki kukurydzianej
200 g śmietany 12 %
100 g masła lub margaryny do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
250 g twarogu tłustego
1 budyń truskawkowy
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka oleju
1 jajko
3 łyżki mleka
kilka truskawek
porzeczki czerwone
cukier puder do podania

Przygotowanie:

Z mąki kukurydzianej, masła, śmietany i cukru pudru wyrabiamy jednolite ciasto, ja wyrabiałem je mechanicznie hakiem robota.. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz miksując twaróg z cukrem, potem dodajemy suchy budyń, jajko, wlewamy olej i mleko, miksujemy aż wszystkie składniki utworzą gładką masę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły cienki blat, na środku układamy serowy farsz, w który wykładamy całe truskawki, brzegi zostawiamy wolne. Następnie zakładamy na siebie fałdy ciasta, układając je tak aby zachodziły na farsz, tworząc jakby „okienko” z którego wygląda farsz. Tak przygotowaną kukurydzianą tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i dopiekamy tartę jeszcze 15 minut.. Przed podaniem galette obkładamy jeszcze czerwonymi porzeczkami i oprószamy cukrem pudrem. Pyszne to było!