Karp

Karp

Żadna Wigilia nie obędzie się bez karpia, to oczywiste. Tradycyjnie podaje się karpia smażonego i karpia po żydowsku, czyli w galarecie. Rybę tę można jednak przyrządzić na wiele innych sposobów.
Karp zapiekany z pieczarkami
.....─═ڿڰۣڿ☻ڿڰۣڿ═─.....

Dobrym pomysłem jest przygotowanie karpia zapiekanego z pieczarkami. Rybę należy najpierw skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, po czym przykryć i odstawić. Pieczarki podsmażamy na maśle, posypując je solą i pieprzem. Każdy kawałek karpia zanurzamy najpierw w rozmąconych jajkach, a potem w mące wymieszanej z łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Podsmażamy rybę, a potem układamy w naczyniu żaroodpornym, dodając pieczarki. Obkładamy wiórkami zimnego masła, całość zapiekamy około 15 minut.

Karp po toruńsku
.....─═ڿڰۣڿ☻ڿڰۣڿ═─.....

Bardzo oryginalnym pomysłem jest karp po toruńsku. Rybę kroimy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakiś czas. Kroimy włoszczyznę, dwie cebule i połowę kapusty włoskiej. Warzywa wrzucamy do garnka z litrem wody, wrzucamy też głowę i ogon karpia, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, goździki, mielony imbir oraz skórkę z cytryny. Gotujemy około pół godziny, a następnie wywar przecedzamy i łączymy z połową szklanki wytrawnego wina. Zalewamy kawałki ryby i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie karpia wyjmujemy i układamy na półmisku żaroodpornym. Do wywaru dodajemy szklankę ciemnego piwa i 2 łyżki startego piernika toruńskiego. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy 2 łyżki masła oraz po 50 g rodzynek i płatków migdałowych. Polewamy sosem dzwonka karpia i wstawiamy na kilka minut do gorącego piekarnika.

dodane na fotoforum: