składniki
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
do smażenia:
olej lniany
do dekoracji:
cukier puder
sposób przygotowania
Rozkrusz drożdże, wymieszaj je z cukrem, dwiema łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Zaczyn odstaw na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj resztę mleka i wyrób do konsystencji gęstej śmietany.
Dodaj zaczyn, lekko rozbełtane jajka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Nakładaj po łyżce ciasta i smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.
Racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj posypane cukrem pudrem.
dodane na fotoforum: