PAWI OGON

PAWI OGON

Składniki na ciasto (część 1):

500 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki sody
250 g masła
2 jajka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki część 2:

200 g orzechów włoskich
(drobno posiekanych)
200 g powideł śliwkowych

Składniki część 3

300 g truskawek
2 galaretki truskawkowe

Składniki część 4:

1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub waniliowego
1 łyżka mąki
1/2 litra mleka
110 g cukru
2 żółtka
250 g masła
20-30 małych biszkoptów
(zdjęcie z prawej strony), najlepiej upiec biszkopt wielkości blachy
200 g polewy czekoladowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na część pierwszą wymieszać ze sobą i wyrobić gladkie ciasto. Ciasto to wkładamy teraz do lodówki na 30 minut..

Wychłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części rozwałkowujemy na długość i szerokość blachy. Jeden rozwałkowany płat ciasta pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piekarniku 160°C (obieg powietrza) 25-30 minut.

Pozostałe 3 płaty ciasta smarujemy powidłem i posypujemy posiekanymi orzechami. Następnie każdą z tych trzech części zwijamy ciasno w rolady i pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piekarniku około 25 - 30 minut (160°C obieg powietrza).

Przygotowujemy galaretki (według przepisu na opakowaniu). Galaretki pozostawiamy do zgęstnienia.

Masa: gotujemy budyń (z cukrem, 110 g!), najlepiej według przepisu na opakowaniu - jednak dodajemy łyżkę mąki do proszku budyniowego. Do ugotowanego budyniu wlewamy żółtka i mieszamy trzepaczką cały czas. Do ciepłego jeszcze budyniu (nie gorącego!) dodajemy masło pokrojone na kawałki i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie miksujemy 3 minuty mikserem. Masa jest gotowa.

Upieczony i wystudzony spód (płat ciasta) smarujemy połową masy budyniowej, nakładamy w równych odstępach 3 zwinięte rolady i pomiędzy nie układamy truskawki (mogą też być inne owoce, np. winogrona lub śliwki)

Zalewamy to wszystko lekko stężałą galaretką. Na galaretkę smarujemy pozostałą resztę masy budyniowej. Na wierzch układamy biszkopty (najlepiej upiec płaski biszkopt i położyć zamiast małych biszkopcików) i polewamy letnią polewą czekoladową - trzecie zdjęcie (polewę czekoladową można zrobić samemu, jest nie tylko lepsza, ale i tańsza:. Pozostawić na noc w lodówce.

SMACZNEGO!!!

dodane na fotoforum:

rades

rades 2011-12-05

pyszności,poproszę kawałeczek do kawki.miłego dnia,pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >