jabłecznik inaczej

jabłecznik inaczej

Składniki na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek gorącej wody
18 dag cukru
18 dag mąki pszennej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkowo - ananasową:
1 kg jabłek winnych
1 puszka ananasów
2 - 3 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
Składniki kremu cappuccino:
600 - 700 ml śmietany kremówki 36%
2 - 3 łyżki cukru pudru
1 op. Mokate Cappuccino o smaku czekoladowym (120 g)
1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ²⁄³ szklanki wrzątku
dodatkowo:
1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej (100 g)
płatki dekoracyjne do ciast

Wykonanie biszkoptu:
Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy o wym. 28 x 40 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 35 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch biszkoptu ścinamy.
Wykonanie masy jabłkowo - ananasowej:
Obrane i pokrojone w ósemki jabłka rozprażamy. Dodajemy zmiksowane wraz z zalewą ananasy i niemal stale mieszając, zagotowujemy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia. Dodajemy cukier wg uznania( dałam 3 łyżki) i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia*. Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt.
*po ostudzeniu wstawiłam do lodówki, aby przyśpieszyć zatężanie.
Wykonanie kremu cappucino:
Czekoladę ścieramy na wiórki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i gdy napęcznieje rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder i kawę cappuccino, stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem wlewamy żelatynę stale mieszając. Nie przerywając mieszania dajemy rozdrobnioną czekoladę. Tak przygotowaną masę szybciutko, aby nam zbyt nie zatężała, rozprowadzamy na warstwie owocowej. Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.

dodane na fotoforum:

umila

umila 2011-11-30

mniam, jaki pyszny smaczek...:)))
Pięknego z słoneczkiem dnia życzę..:)
Pozdrawiam cieplutko

dodaj komentarz

kolejne >