ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM I

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM I

Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
dżem ,krem czekoladowy, masa makowa lub inne
W CIEPŁYM MLEKU ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE.MARGARYNĘ ROZTAPIAMY ILEKKO STUDZIMY.MĄKĘ,SÓL,JAJKO,CUKIER MIESZAMY Z ROZTOPIONĄ MARGARYNĄ.DODAJEMY DROZDŻE.WYRABIAMY CIASTO I FORMUJEMY KULĘ.WKŁADAMY DO ZIMNEJ WODY NA 30 MINUT−CIASTO POWINNO WYPŁYNĄĆ.CIASTO WYCIĄGAMY I WYRABIAMY,DODAJĄC TROCHE MĄKI.CIASTO JEST DOBRZE WYROBIONE GDY ODCHODZI OD DŁONI.CIASTO DZIELIMY NA 3 CZĘŚCI.KAŻDĄ ROZWAŁKOWUJEMY TAK BY POWSTAŁO KOŁO,A NASTĘPNIE KROIMY NA 12 TRÓJKĄTÓW.NA TRÓJKĄTY NAKŁADAMY DŻEM I ZWIJAMY OD SZERSZEJ DO WĘŻSZEJ STRONY.ROGALIKI SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY CUKREM.PIECZEMY OKOŁO 30 MINUT NA ZŁOTY KOLOR.
SMACZNEGO!!!

dodane na fotoforum: