placki ziemniaczane

placki ziemniaczane

Czas 40 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 10 zl

Składniki:
pół kg ziemniaków zeszłorocznych
pół cebuli
garść startego Īółtego sera
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
1 łyĪeczka suszonego majeranku
1 jajko
3-4 łyĪki mąki ( w zaleĪności od tego czy placki są wodniste)
1 łyĪka jogurtu naturalnego
olej do smaĪenia (ryĪowy lub słonecznikowy - ma naturalny smak)

Sposób wykonania:


Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,
dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz ser Īółty.
Masę przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Jajko roztrzepujemy
widelcem w misce, dodajemy do masy. Dodajemy tez mąkę, więcej jeĪeli
masa jest wodnista.
Masę mieszamy i dodajemy łyĪkę jogurtu naturalnego.
Olej rozgrzewamy na patelni, łyĪką nakładamy porcję masy, po zrumienieniu przewracamy i
rumienimy z drugiej strony.
Gotowe placki moĪemy serwować z wędzonym łososiem, serem kozim lub - kwaśną
śmietaną. Smaczneg

dodane na fotoforum: