golonka w piwie

golonka w piwie

Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać skórę. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, można również dodać inne
przyprawy np. ziele angielskie, liście bobkowe, ziarenka smaku. Całość zawinąć w folię i odłożyć na 3 godziny do lodówki.
Następnie obgotować golonkę przez około 30 minut, a potem ułożyć ją w brytfance, podlać wrzącą wodą (używać wody,
w której było obgotowywane) i piec 2 godziny w temperaturze 200ºC. Podczas pieczenia mięso należy odwracać co 15 - 20
minut i polewać sosem z dna brytfanki. Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodać startą
na grube cząstki marchew, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach pieczenia zwiększyć temperaturę piekarnika
do 250ºC i piec jeszcze 30 minut, CO KILKA MINUT POLEWAJĄC GOLONKĘ PIWEM, aż do uzyskania chrupiącej skórki.