moi balkonowi goście 4

moi balkonowi goście 4

Jak łatwo upiec taki chleb
Do dużej miski wsypać:
-1 kg mąki krupczatki minus 1 jej szklanka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej typ 2000
- 1 szklanka otrąb owsianych lub żytnich
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 1,5 łyżki soli (płaskie)
wszystko wyżej wymienione suche produkty wymieszać 2 łyżkami stołowymi
do małej miseczki, kubka,czy co tam masz włóż pokruszone 5 dkg świeżych drożdży, dodaj 2 płaskie łyżki cukru i rozmieszaj do uzyskania płynnej masy - wlej wszystko do miski na suche produkty. Dodaj 1 litr ciepłej wody (temperatura kranowa - nie gorącej, bo zabijesz drożdże)
Wymieszaj wszystko, przykryj miskę czystą ściereczką i zostaw na 20 min
Po 20 minutach rozłóż ciasto do podlużnych foremek 28x8 cm (dno) wysmarowanych masłem. Ta ilość ciasta jest ,,akuratna,, do 2 takich foremek. Zdjęcie moje zrobiłam przy 1 pieczeniu chleba, Miałam wtedy w domu tylko 1 taką foremkę więc ratowałam się tym, co miałam dostępne, stąd 2 bułki upieczone w ceramicznych naczynkach do zapiekania. Ciasto w foremkach ponownie nakryć ściereczką i zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Tymczasem włączyć piekarnik na 230 stopni bez termoobiegu ; grzałki góra i dół. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około godziny. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, więc trzeba samej poeksperymentować. Ja już wiem, że w moim ustawiam czas na 45 min i po około 20 min zmniejszam temperaturę na około 200 stopni. Nawet nie muszę patyczkiem sprawdzać, czy chleb jest upieczony - podobnie jak biszkopt upieczony odstaje od ścianek.
To jest przepis tzw podstawowy. Dalej już zostaje pole dla naszej fantazji
robiłam już chleb z kolendrą
robiłam już chleb z kminkiem i żurawinami
zamierzam spróbować z oliwkami
z ziołami
z czarnuszką
a tam... sama w tej chwili nie wiem z czym, bo po pierwsze bardzo lubię pitrasić a po drugie stale eksperymentuję

I tak najlepsze przepisy wychodzą przez przypadek

a chleb upieczony wg podanego przeze mnie przepisu jest niezwykle łatwy do wykonania.
Podejrzewam, że kto raz spróbuje pewnie tak jek u mnie straci apetyt na sklepowe produkty.
Wcześniej przez kilka lat zajadałam się chlebem razowym ze słonecznikiem z miejscowej dużej piekarni. Naliczyłam, że w mojej wiosce jest 8 wytwórni chleba. Chlebów Ci w nich od wyboru do koloru, ale może nieskromnie powiem, że mój najsmaczniejszy. Zresztą ja go tylko piekę, a przepis podstawowy dostałam od kogoś na pewno zdolniejszego.

dodane na fotoforum:

wdadeso

wdadeso 2009-07-29

o i jeszcze dołożyłaś troszkę babulkowej żółci:))))

jovana5

jovana5 2009-07-29

piękna galeria...wesoło tutaj...pozwoliłam sobie dodać do ulubionych i będę z chęcią oglądać, pozdrawiam :))

pamela5

pamela5 2009-07-30

przepiękne zdjęcie...

(komentarze wyłączone)