z cyklu kolejny patent kuchenny 1/1

z cyklu kolejny patent kuchenny 1/1

Przyznaję się od razu, że patent jest nie mój - adaptowałam go tylko dla potrzeb soku z cytryn i zamiast pojemnika na kostki wymyśliłam, że lepszym rozwiązaniem będzie wlewać sok w woreczki do kostek lodu

Sok z cytryny używamy często w kuchni np jako przyprawę. Żeby się za każdym razem nie bawić w jego wyciskanie kupuję jednorazowo np kilogram tych owoców, wyciskam w wyciskarce a sok wlewam do woreczków do lodu. Zamykam ( tu na zdjęciu akurat mam woreczki samozamykające - zamknięcie trochę nieskuteczne, więc wspomagam się klamerkami). Wkładam do zamrażalnika i następnego dnia już zamrożone nożycami tnę, tak aby każdy był osobno. Wszystkie wkładam do pudełka i z powrotem do zamrażalnika. Potem już w zależności od potrzeb wyciągam sobie potrzebną ilość. Nacinam czubkiem noża na krzyż folię i kosteczkę łatwo już wyjmuję gotową do dodania do potrawy. Jeśli kostka za duża, bez trudu przeciąć ją można jeszcze w folii na desce dużym nożem. Niewykorzystaną połówkę wkładam do małej miseczki i wstawiam na półkę do lodówki. Lada moment ją wykorzystam do czegoś innego
Warto zrobić sobie chociażby dla tego, aby bałagan był jednorazowy. Próbowałam na początku metody do pojemniczków na kostki lodu. Mało ich jednorazowo można zrobić, poza tym wyjęte z ,,gniazdek,, i włożone do pojemnika sklejają się, Te z woreczków dzięki swojej foliowej koszulce łatwo się z zamrażalnika wyjmuje.
O tej metodzie (w wersji z użyciem pojemników, w które wyposażona jest lodówka fabrycznie) usłyszałam kiedyś chyba w tv; mówiono o przechowywaniu resztek wina, które potem można wykorzystać jako przyprawę np do sosów, mięsiwa, czy bigosu. U mnie wina prawie się nie pija, ale pomyślałam, że sok z cytryny to jest to - za każdym razem nie wyciągam wyciskarki (nawet ręcznej) i nie robię bałaganu.
I jeszcze jedno, warto zrobić sobie mrożony sok z cytryn, kiedy one są tanie. Obecnie ceny ich mają prawie kosmiczne rozmiary.

ewik57

ewik57 2016-07-27

Wykorzystam :-)

sibilla

sibilla 2016-07-27

Nie mam zamrazalnika z wyboru:)

jolkas

jolkas 2016-07-27

Świetny pomysł.....muszę wykorzystać.....:)

felunia0

felunia0 2016-07-27

rewelacyjny pomysł .. zaraz to wykorzystam .. Ja tak robię 'kostki rosołowe" z reszty rosołu mocno wygotowanego

reni51

reni51 2016-07-27

Podoba mi się ten pomysł

wie47

wie47 2016-07-27

wow ale fajny pomyśl Marysiu juz pędze po cytrynki :) aha i dziękuję za przemiłe komentarzyki przy moich wnukach :) hehehe ...dzisiaj kolej na Anię :) całuski przesyłam kochana

trawka

trawka 2016-07-27

dobre!!

jurekw

jurekw 2016-07-28

Bardzo pomysłowe, przekażę odnośnym instytucjom w moim gospodarstwie domowym;)
Serdecznie pozdrawiam.
P.S. Jak naprawią mi kompa to wrócę tutaj.

wydra73

wydra73 2016-07-28

Do zastosowania.Zwłaszcza po takiej argumentacji ;największego lenia przekona.

barossa

barossa 2016-07-29

świetny pomysł,wykorzystam:)

katka12

katka12 2016-07-29

dobry pomysł, ale nie na mój grajdoł, u mnie jak wyłączą prąd, to od razu na pół dnia i wszystko się by rozmroziło...kiedyś musiałam zjeść wszystkie uszka naraz...

trawnik

trawnik 2016-08-02

Bardzo fajny pomysł ! :)

henry

henry 2016-08-04

bardzo fajny pomysł....... nie tylko na sok z cytryn!

oliwkaa

oliwkaa 2016-08-09

pomysłowa jak zawsze :0))) mozna też w taki sposób zamrozić poszatkowana natke pietruszki i na koniec wrzucić do rosołu ..na przykład ...

maria10

maria10 2016-08-10

.... jesteś bardzo praktyczną osobą i bardzo kolorową, wesołą, dowcipną..... już wiem dlaczego Reni51 tak dobrze się u Ciebie czuła..... świetny pomysł z tymi kostkami cytrynowymi...... w takiej formie można je do wszystkiego z łatwością dodać.... dziękuję za pomysł..... gorąco pozdrawiam i życzę wspaniałego popołudnia i wieczoru.... u mnie dziś pada:)))))

(komentarze wyłączone)