syrop różany

syrop różany

mniamniuśny :-) na zimę do herbatki i naleweczki

Przpis:
100 g płatków rózy
zalać 3 szklankami wrzątku.
zostawić na 24 godziny.
zlać po 24 godzinach i wycisnać przez gaze.
Uzyskany sok wlać do garka i dodać 0,5 kg cukru.
Doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu odparowywać.

Ja zrobiłem to z 300 g płatów rózy i zalałem 6 szklankami wrzątku.
Sok na drugi dzień zasypałem 1 kg cukru i pod koniec odparowywania sropu dodałem sok z 2 cytryn.( smak bardziej wyrazisty i nie taki mdły ) Szumowiny zebrałem i goracy syrop do słoiczków. Wyszło tego sropu z 300 g rózy 1,3 litra

aska70

aska70 2010-06-19

w takim razie pachnąco,różano pozdrawiam :)

pegasus

pegasus 2010-06-19

WOOW SUPER MARCUSIE !
DO NALEWECZKI JAK ZNALAZŁ.
POZDRAWIAM

zmijka2

zmijka2 2010-06-20

pozdrawiam Cie Mareczku .:)........milutkiego dnia.:)

betaww

betaww 2010-06-20

COŚ WSPANIALEGO....ALE JSTESCIE Z ŻONĄ ZAPOBIEGLIWI I ZDOLNI.....NIECH NO JA TYLKO TAM WYJADE....ZARAZ POPROSZE O PRZEPIS.....POZDRAWIAM....****

rubas

rubas 2010-06-21

Schowaj Marku te pyszności co by na zimę się uchowały...
Pozdrówka dla Was

kropka7

kropka7 2010-06-23

Dziękuję Markusie za przepisik....
może ten syrop uda mi się jeszcze zrobić...
w neciku poszukam, może też coś ulepsze...
myślałam, że to może jakieś babcine tajne przepisy...:)))
ale i tak dziękuje ... warto spróbować...:)
ps. mam przepisik na łzy pasikonika :)miodzio...:)
jak chcesz podeśle ...:)
pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz...dobrej nocki życzę:)

dodaj komentarz

kolejne >