MUFINKI
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
115 g drobnego cukru
2 jajka
250 ml (1 szklanka) jogurtu naturalnego [użyłam jogurtu typu greckiego]
3 łyżki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dosyp cukier.
Jajka ubij lekko, a następnie dodaj jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko.
Pośrodku suchych składników zrób wgłębienie, wlej do niego składniki mokre i połącz całość. Nie mieszaj zbyt długo - tylko do połączenia się składników.
Ciasto wlewaj do papilotek do środka włóż krówkę przeciętą na połowę i jakiś owoc ,agreścik lub kilka porzeczek przykryj ciastem w foremce na mufinki do 2/3 wysokości. Nie wlewaj zbyt wiele ciasta do jednego dołka - mufinki bardzo urosną.
Piecz w 200 st. C przez ok. 20 minut - do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
CHLEB ZIEMNIACZANY Z AUTOMATU.
woda + jajko łącznie 310 ml
masło 2 łyżki zamiast masła może być oliwa.
sól 1 i 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 400 g
mąka żytnia lub pełnoziarnista 100 g
ugotowane, starte ziemniaki 1/2 kubeczka
drożdże 1/2 łyżki
program Basic SMACZNEGO.