,,Kukułka,,
ciasto;
2 szklanki tortowa
2 szklanki cukier
10 jajek
1 łyżeczka proszku i sody
1 łyżka kakao
przygotować 2 duże tortownice
żółtka utrzeć z cukrem na puch
mąkę przesiać z proszkiem i sodą i dodać do utartych żółtek
masę podzielić na pól
białka ubić i 1/3 dodać do jednej części ciasta- delikatnie połączyć--wylać do tortownicy
pozostałą pianę dodajemy do drugiej części ciasta przesiewamy kakao i łączymy delikatnie mieszając
pieczemy -160 -termoobieg--30 minut
MASA;
3 łyżki kawy
1 czekolada gorzka
2 czekolady mleczne
15 dkg cukier
5 kieliszków wódki1 litr kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody zaparzyć kawę - przecedzić i dodać połamane czekolady , cukier i wódkę- naczynie dać na gaz podłożyć płytkę powoli podgrzewać aż powstanie jednolita masa- odstawić--ostudzić
po upieczeniu ciasto ciemne przekroić na 2 blaty
ciasto jasne pokroić w drobna kostkę
żelatynę namoczyć--rozpuścić--ostudzić
kremówkę schłodzić ubić dodając 2 łyżki pudru i żelatynę
PRZEKŁADANIE:
blat ciemny
połowa kremówki
pokrojony jasny biszkopt[ lekko docisnąć ]
masa czekoladowa
druga połowa kremówki[ zostawić 3-4 lyżki na obsmarowanie tortu]
drugi blat ciemny
odłożoną kremówka obsmarować boki tortu
wierzch można posypać kakao lub udekorować dowolnie
to tort z grupy ciast ,,pyszne ale drogie,,
lecz czasami warto sprawić sobie
,,ROZKOSZ PODNIEBIENIA,,
smacznego
dodane na fotoforum:
violinka 2010-05-29
ślinka leci na sam widok pyszny napewno pozdrawiam
grazia5 2010-05-29
Pychotka:)))aż ślinka leci:)))))
kulpa 2010-05-30
Oj z pewnością skorzystam z tego przepisu jak tylko wrócę do domu ze szpitala. Pozdrawiam miłej niedzieli życzę:)