przepis ten podaje na prośbę Alki
to dla Ciebie skarbie
ciasto drożdżowe może być strucla albo drożdżówka z makiem-5-6 szt
50 dkg serek rikoletta
10 dkg--puder[ jeśli lubisz słodsze to więcej]
1 czekolada gorzka lub kakao 2 łyżki
likier cytrynowy lub pomarańczowy lub inny
bakalie --jak lubisz
miseczkę wyłożyć folią spożywczą ciasto pokroić na plastry i wyłożyć nim miskę skropić dobrze likierem każdy plaster ciasta
puder utrzeć z serkiem dodać sparzone
bakalie i połowę wyłożyć do miski przykrywając plastrami ciasta --skropić likierem plastry ciasta
do pozostałej połowy serka dodajemy rozpuszczoną chłodną czekoladę dokładnie łączymy i wkładamy masę
całość przykrywamy też plastrami ciasta--skrapiamy likierem
wierzch przykryć folią lekko obciążyć i do lodówki na noc
jeśli dodajemy kakao to rozprowadzić go gorącą wodą wtedy kolor jest silniejszy przestudzić i chłodne wkręcić do serka
wody gorącej do kakao dodać tyle aby powstała masa była konsystencji czekolady płynnej ciasto wykładamy na klosz i ozdabiamy
pyszne polecam
życzę smacznego
dodane na fotoforum:
sulika 2010-03-29
Najlepiej zrobię jak się będę raczyła zawsze tylko jedną potrawą u Ciebie, bo tyle tych wspaniałości.
Ten przepis dla mnie z prościejszych, a jakże fascynyjących - jestem pod wrażeniem i niech tylko miną świętą, żeby mogła takżer przygotować ;-)))
Mogę jeszcze spytać o pochodzenie przepisu?