upiec biszkopt z 6 jaj
poncz;
1/2 szklanki wody zagotować z 1 łyżeczką i cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego dodać 4 listki cytryny- odstawić i dodać rum i likier [ taki jaki lubimy ]
wierzch biszkoptu ściąć i pokroić w kostkę dać do miseczki i skropić połową ponczu
biszkopt przekroić na pół i obie połówki skropić resztą ponczu
masa;
1/2 litra mleko
1 szt gotowy krem karpatkowy
3 szt białka
90g cukier
1 łyżka żelatyny --zalać 4 łyżkami zimnej wody-- odstawić by napęczniała
białka ubić i utrwalić cukrem
połowę mleka zagotować a w drugiej połowie rozpuścić krem i wlać na gotujące mleko, zagotować--odstawić i do gorącej masy dodawać stopniowo ubitą pianę i żelatynę na końcu pokrojony biszkopt-dobrze połączyć i wyłożyć na jedno ciasto przykrywając drugim
zostawiamy trochę masy na obsmarowanie wierzchu i boków
posypujemy obficie kokosem
smacznego
dodane na fotoforum:
irenak 2010-08-04
Dziekuje Maniu99 za przepisik."Niebo w gebie" - bez tluszczu -dla tych co dbaja o linie -i nie.Dla kazdego cos slodkiego.
Fajnie,ze ty zawsze dzielisz sie przepisami.Szczera z Ciebie kobietka.Pozdrawiam
lisek52 2010-08-05
Dziękuje"Maniu99"za przepis,świetnie że bez tłuszczyku.
Będe testować.Milusio pozdrawiam:)))
kris13 2010-08-05
Maniu,jesteś kochana!..dzięki za dodawanie przepisu do zdjęć(inni tego nie robią-nieładnie)