ciasto piernikowe

ciasto piernikowe

przepis na małą tortownice;
2 jajka
1 szkl puder
1/2 kostki palma
1/2 słoika dżem lub powidło
1 szt przyprawa do pierników
1 łyżeczka soda
2 łyżki kakao
1 szkl mleko
2 szkl tortowa
bakalie
palmę utrzeć z pudrem i jajkami na puch i ucierając dodawać resztę składników
odstawić mikser dodać roztarty dżem i bakalie i wymieszać łyżką
piec w 2 małych tortownicach lub po upieczeniu przekroić na pół
termoobieg 170 [ suchy patyk]

masa;
2 i 1/2 tabliczki czekolada deserowa lub gorzka
2 szt żółtka
1 szklanka kremówka
2 łyżeczki żelatyna
2 szt cukier waniliowy
4 łyżki sok pomarańczowy
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie 3 łyżki
czekoladę rozpuścić
żółtka ubić z cukrami waniliowymi nad parą wodną gdy masa zgęstnieje powoli dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i ubijamy na gęsty krem
sok pomarańczowy zagotować i gorącym zalać napęczniałą żelatynę rozmieszać i ostudzić i dodać do masy jajeczno-czekoladowej--odstawić do lodówki
ubić kremówkę i połączyć z masą
masa pyszna do rolad, ciast, ciasteczek

dodane na fotoforum:

alka10

alka10 2010-07-10

ŚLICZNIE WYGLADA-POZDRAWIAM SERDECZNIE I SPOKOJNEJ NOCY WAM ŻYCZĘ:))

kris13

kris13 2010-07-10

O,dzięki za przepis...Ty zawsze się podzielisz-nie tak,jak inni:))

dodaj komentarz

kolejne >