Dynia zwyczajna - pochodzi z Ameryki, kolor i kształt jej owocu jest różny u różnych odmian uprawnych, np. jej odmianą jest dynia oleista i kabaczek, zwany też dynią szparagową. Ma właściwości lecznicze - szczególnie miąższ i nasiona, które zawierają różne fitosterole oraz glukozydy. Znajduje się w nich także wit. E, mikroelementy (selen, mangan, cynk, miedź) oraz olej, cukry i białka. Odpowiednie preparaty z dyni stosuje się w leczeniu zaparć i zakażeń pasożytami jelitowymi, zwłaszcza tasiemcem.
annabru 2013-09-15
Super kolaż, Kasiuniu.Wiadomości o dyni też. I czego ja jej nie jem? Poza pestkami oczywiście, bo te zjadam z codziennym chlebem.
marcysi 2013-09-15
z dyni to najbardziej lubię pestki, choć podobno zupy są pyszne ale jakoś nie miałam okazji jeść;-)
pozdrawiam ciepło niedzielnym popołudniem;-)