Przepis:
1 kg mąki tortowej
2 całe jajka
ok. 1/2 l. ciepłego mleka
4 lub więcej łyżki cukru
5-8 dag świeżych drożdży
1/2 cukru waniliowego
2 łyżki oleju
szczypta soli
Do kubeczka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru,2 łyżki mąki,1/4 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć.Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięty zaczyn drożdżowy przelać do mąki z pozostałymi składnikami.Wyrobić na gładkie ciasto.Ja robię to mikserem specjalnymi końcówkami.Wyrobione ciasto odstawić na chwilę do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować jagody:
ok.1/2 litra jagód umytych i porządnie odcedzonych a nawet osuszonych wymieszać z 2 płaskimi łyżkami mąki ziemniaczanej
w oddzielnym naczyniu przygotować cukier lub glukozę do posypywania jagód
Z wyrośniętego ciasta formować placuszki,kłaść jagody,posypać cukrem uformować bułeczki i kłaść na garnek z gotującą wodą.Pod przykryciem parować ok. 10 min.
krynia2 2011-07-16
Pycha.........smacznego .Miłej niedzieli zycze.
bronia 2011-07-17
Jakie piękne wyrośnięte. Czy mogę prosić o przepis:))Pozdrawiam
elle54 2012-04-29
W Wielkopolsce nazywamy je pyzami ( bez słodkiego nadzienia). Są nazywane też pampuchami.