mafe, potrawa z zachodniej afryki

mafe, potrawa z zachodniej afryki

przepis dla 4 osob:
- 750 gr kurczaka, baraniny lub wolowiny
- 25 cl masla z arachidow lub pasty arachidowej
- 2-4 pomidory pokrojone w kostki
- warzywa pokrojone w kawalki: 2 marchewki, 1 ziemniak, 1 slodki ziemniak, 1 maniok, 1 oberzyna, 3 biale rzodkwie
- 2 cebule drobno posiekane
- kilka lyzek oleju arachidowego
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego
- 1 mala ostra popryka
- sol, pieprz
- 2 szklanki wody
Pokroic mieso w ok. 50 gr kawalki; zarumienic mieso i cebule na oleju arachidowym w duzym garnku; dorzucic pozostale skladniki poza maslem arachidowym i woda ( jezeli trzeba, dodac troche wody); gotowac na wolnym ogniu przez ok 30 min ( az warzywa i mieso beda miekie); dodac maslo arachidowe i dokladnie wymieszac; dodac reszte wody i pozostawic na ogniu przez kilka minut.
podawac z bialym ryzem.
smacznego!

dodane na fotoforum:

calea

calea 2009-03-04

Kuszący przepis ,ale u nas nie ma wszystkich składników. Ale zrobię to bez nich:)))

mada31

mada31 2009-03-04

warzywa afrykanskie mozna zastapic innymi warzywami. Wzasadzie mozna wrzucic wszystko co ma sie pod reka, nawet kapuste

calea

calea 2009-03-04

I tak zrobię Madziu:)))

dodaj komentarz

kolejne >