[23076809]

szynka i schab gotowana po 5 minut ...swojska wędlinka na kanapkę

*****************
"Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. "
...źródło
https://dziecko-info.rodzice.pl/showthread.php?t=183612

...następnym razem przed gotowaniem natrę mięso ziołami (nie solą ) i pozostawię w lodówce na dwie doby

dodane na fotoforum:

hasedi

hasedi 2012-09-23

aż Ci zazdroszczę tej ochoty na pichcenie ....mi się aż tak nie chce :)...ale zjeść by się chciało :)

atiseti

atiseti 2012-09-23

muszę spróbować :)

lulka1

lulka1 2012-09-23

jeśli się zdecydujesz to użyj 1/3 soli , a mięso wcześniej natrzyj ulubionymi ziołami i zostaw w lodówce minimum na kilkanaście godzin
..ja użyłam 1/3 szklanki soli w zupełności wystarczy
miałam 1 kg schabu i z półtora kg szynki

zuuzik

zuuzik 2012-09-23

nie ma to jak swoje:)

anulkaz

anulkaz 2012-09-24

Wspaniały przepis,a mięsko na zdjęciu wygląda rewelacyjnie:)

owca47

owca47 2012-09-24

wygląda bardzo apetycznie, coś w sam raz dla mnie

stasia8

stasia8 2012-09-30

Ciekawy przepis warto wypróbować....

lulka1

lulka1 2012-10-02

Ja miałam mięso w dwóch kawałkach ,szynki było z półtora kg i wydaje mi się ,że te 10 minut to za mało chyba ,że ktoś lubi taką lekko różową .

oliwkaa

oliwkaa 2013-01-10

2 kg to duża szynka....ja kupuje zawsze taka do kg. Teraz mam 700 gramową i nie za duzo mi po ugotowaniu z niej zostanie ale u mnie mało szynek jedzą więc sie przynajmniej nie zmarnuje. Twoja fajna ale widac u dołu,że trochę niedopieszczona ;0)))

dodaj komentarz

kolejne >