1kg mąki pszennej
3 jajka
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki smalcu
1/2 kg miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
3 łyżeczki sody rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka
przyprawa do pierników
Margarynę, smalec, cukier, kakao i miód stopić w garnuszku, ostudzić.
Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawą do pierników, dodać jajka i sodę, wymieszać i dodać ostudzoną masę do mąki, zagnieść ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na dzień lub dwa. Po tym czasie wałkować na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki, piec około 10 minut w temperaturze 180-200 C
dodane na fotoforum:
claud18 2012-12-17
Jaki piękne pierniczki! :)
lenka7 2012-12-17
Ale cudne!!!!...)))pozdrawiam cieplutko:))
laura5 2012-12-17
♥ ~ ♥ ~ ♥~ ♥MiLego Wieczoru ♥~ ♥ ~ ♥~ ♥
Sliczna foteczka Kochani:)Pozdrawiamy:)
az slinka leci....