40 dkg mąki
20 dkg margaryny
20 dkg cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 cukier waniliowy
dodatkowo:
1powidło( ja dałam dżem z czarnej porzeczki)
20 dkg orzechów
Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na dwie równe częsci.Rozwałkować i włożyć do dwóch brytwanek. każdy placek posmarować powidłem lub dżemem i na to wyłożyć ubitą pianę z 2/3 szkl cukru i posypać posiekanymi orzechami i upiec 25-30min w temp. 180 stopni.
Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki maki pszennej
2 łyzki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
1 masło
Żółtka i obie mąki rozrobić w trochę mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i wlać masę na gotujące się mleko. ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzony budyń. Kremem przełożyć placki.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
raczyca 2010-10-06
super wygląda moge przepis
artdora 2010-10-06
Faktycznie musi być pyszne...zrobię sobie kawkę i porywam jeden kawałeczek póki jeszcze jest:)
Pozdrawiam serdecznie:-)
jusia75 2010-11-01
Ciekawy przepis,wypróbuję napewno :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedzinki na moim profilu.