Focaccia z rozmarynem i solą morską.

Focaccia z rozmarynem i solą morską.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

700g mąki pszennej
21g świeżych drożdży
450ml lekko ciepłej wody
100ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
3 łyżeczki rozmarynu

Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5min. robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).
Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2godz. do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).

Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30min.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 225°C na złoty kolor.

Zjeść najlepiej od razu, gdyż zimne już nie jest takie dobre.

Smacznego :)